Uitgangspunten
Het jenaplanonderwijs is een onderwijsconcept. De theorie en de praktijk komen daarin samen. De theorie is het resultaat van nadenken over vier zaken;
-
in het onderwijs vorm je jonge mensen tot een persoonlijkheid;
-
in het onderwijs vorm je jonge mensen om hen een goede plek te laten vinden in de
maatschappij;
-
in het onderwijs voed je jonge mensen op;
-
in het onderwijs geef je onderwijs.
De twintig basisprincipes van het jenaplan doen over alle vier de zaken duidelijke uitspraken. Zij geven een gemeenschappelijke basis van waaruit wij werken. De basisprincipes Jenaplan geven het kader en de speelruimte aan voor het denken en handelen over de ontwikkeling van Jenaplanscholen.
De basisprincipes vormen de waarden van het jenaplanonderwijs, die vervolgens samen te vatten zijn in de zgn. kwaliteitskenmerken. Op concreet niveau vormen de jenaplankernkwaliteiten op hoofdlijnen de concretisering van de basisprincipes en zijn mede verheven tot erkenningscriterium voor een erkende jenaplanschool (net als de basisprincipes).
Elke erkende jenaplanschool heeft zich gecommitteerd om de jenaplankernkwaliteiten vervolgens op schoolniveau verder te concretiseren.
Uit een studie tussen jenaplan en freinet onderwijs zijn 7 essenties naar voren gekomen, die in beide concepten te vinden zijn. Samen vormen ze de uitgangspunten voor de Moderne Jenaplanschool.
M.i.v. 2016 participeren de PPS en ‘t Vlot samen met 10 andere jenaplanscholen in het landelijke pilot “De Moderne Jenaplanschool”. Een initiatief vanuit de scholen zelf om het jenaplanconcept een actueler en meer herkenbaar profiel te geven.
De ideeen van Peter Petersen en Suus Freudenthal worden in Modern Jenaplanonderwijs gecombineerd met het gedachtengoed van Celestin Freinet. Deze uitgangspunten worden verbonden met de verworvenheden van deze tijd: modern jenaplanonderwijs van nu!

